A Weekend Guide to Rome, Italy

 

Ive had the privilege of travelling to Italy a few times already in my life, but when it comes to the city of Rome, I only ever had a day or two to explore. Thats why I was more excited than ever to finally get a chance to explore Rome fully, and this time, it would be with our local Italian friends who would give us a true Italian experience. For many, Rome is a familiar tourist city, and thats why it was amazing to be able to explore Rome from the eyes of locals. Our friends were kind enough to take us all around different parts of Rome, for the sake of their Finnish visitors. Here are a few tips that will benefit both first time visitors, or regulars.

Olen käynyt Italiassa muutamia kertoja elämäni aikana, mutta Roomassa olen viettänyt vain pari lyhyttä päivää muiden matkojen yhteydessä. Siksipä olinkin valtavan innoissani tästä Rooma reissusta, kun se vielä sisälsi paikallisten ystävien tapaamista, joka toi turistina olemiseen oman helpotuksensa. Monille Rooma on varmasti tuttu turistikohde, ja siksi olikin ihanaa nähdä Rooma paikallisen silmin, sillä ystävämme veivät meitä ympäri Roomaa koko viikonlopun ajan. Tässä omat vinkkini niin uudelle kuin vanhalle Rooman matkaajalle. 

 
 

Trevi Fountain

Trevi Fountain is one of those places often seen in photos, and it is beautiful during the day and night. This fountain was built in the 1800s and it is one of the world's largest fountains from the Baroque period. Tip for those who want to take photos here, make sure you go early in the morning during sunrise, as the Trevi Fountain is probably one of the most popular tourist attractions in Rome and it is so full of people that its hard to even get close.

Kuvissa usein vilkkuva Trevi Fountain on upea näky niin päivällä kuin yölläkin. Suihkulähde on rakennettu 1800-luvun alussa ja onkin maailman suurin Barokkilainen suihkuläde. Pro tip kuvien ottamista varten on käydä suihkulähteellä hyvissä ajoin juuri auringonnousun aikaan, sillä Trevli Fountain taitaa olla Rooman suosituin turistikohde ja onkin usein niin täynnä ihmisiä, ettei lähelle pääse ollenkaan.

Spanish Steps

The Spanish Steps are definitely another must see place in Rome. Luckily, it is a lot more relaxed and quiet that its perfectly easy to sit and relax on the steps while enjoying delicious gelato.

Spanish Steps on toinen must see kohde Roomassa. Se on kuitenkin sen verran rauhallisempi, että ei haittaa yhtään ottaa hetkeä rennosti portailla istuskellen ja gelatoa nauttien. 

The Pantheon

If you ask me, the Pantheon is one of those architectural buildings that blows your mind away. The Pantheon was built over 2000 years ago and is one of the best kept monuments in the city. If your interested, make sure you check out the Piazza Navona fountain which is right near the Pantheon.

Jos minulta kysytään, Pantheon on varmasti vaikuttavin rakennus mitä Rommasta löytyy. Pantheon on rakennettu melkein 2 000 vuotta sitten ja onkin parhaiten säilynyt antiikin Rooman monumentti koko Rooman alueella. Vinkki, ihan Pantheonin vieressä on piazza Navona suihkulähde jos se kiinnostaa. 

Vatican City

The Vatican is so full of different things to see, that you can easily end up spending a half day or full day. If you don't want to explore everything, or spend your day in line ups, at least make sure you go and check out the three main sights, which are the Vatican Museum, Sistine Chapel, and St. Peter's church. Its impossible to avoid tourist crowds, but the earlier in the morning you go, the more of a chance there will be to explore in peace for an hour or two.

Vatikaanissa vierähtää helposti yli puoli päivää, sillä nähtävää riittää paljon. Vatikaanin Museo, Sikstuksen kappeli ja Pietarin kirkko varmaan kaikista merkityksellisimpiä ja näitä kolmea voin suositella, jos ei halua mennä kaikista suurimman kaavan kautta, mutta toivoo näkevänsä kuitenkin pääkohdat. Tungokselta on mahdoton välttyä, mutta mitä aijemmin aamula on paikalla, sitä suuremmalla todennäköisyydenllä ensimmäisen tunnin tai pari saa kierellä hieman rauhallisemmissa tunnelmissa.

Lake Albano

Lake Albano was one of my favourite places to explore near Rome. Our local Italian friends brought us there to spend the evening and it ended up being one of our favourite nights. The lake itself is beautiful and worth seeing, but as well there are often market nights, where locals come and play music and eat delicious food. Theres no better way to experience Rome and Italy than immersing yourself into the local culture.

Lake Albano on oma uusi suosikkini Rooman alueella. Paikalliset ystävämme veivät meidät alueelle viettämään iltaa, mikä osottautui mitä parhaimmaksi illaksi. Lake Albano on jo sinänsä näkemisen arvoinen kaunis paikka, mutta alueella järjestetään myös marketteja iltaisin, jonne paikalliset kokoontuvat viettämään iltaa hyvän musiikin ja ruuan pariin. Mikä siis sen parempi tapa viettää italialainen ilta kuin lyöttäytyä porukkaan. 

Colosseum

Theres definitely a reason why every tourists number one sight to see is the Coliseum. It is one of those historical locations, that arises many different emotions of awe and wonder. On our last tripe to Italy, we went inside and explored the different parts of the Colosseum, but it is as well a great experience seeing it from the outside. This place is definitely a must see! If you want to take some photos of the Colosseum, ask the locals where you can find a spot thats less touristy and a great angle. The final photo above is proof that its possible!

Colosseum on varmasti jokaisen turistin listalla eikä suotta. Se on monia tunteita herättävä massiivinen historiaalinen rakennus. Viime reissullani kävin Colosseumin sisäpuolella jota voin lämpimästi suositella, mutta myös ulkopuolelta ihailu on aivan yhtä maagista. Ehdoton must see! Ps. Kannattaa kysyä paikallisilta apua löytämään vähemmän turistinen spotti Colosseumin ihailuun, sillä yllätyksekseni sellaisiakin paikkoja löytyy, kuten alin kuva todistaa.