BALI Travel Guide: 10 TIPS FOR TRAVELLING IN BALI

 

Since the first time I have visited Bali, I have absolutely fell in love with it. I wanted to put together the best of Bali for you hoping that it will be helpful for you on your trip! 

1. Balilla on helppo rentoutua. Bali on täynnä edullisia, mutta laadukkaita spa-palveluja ja hinnat ylipäänsä ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa - oli kyseessä sitten ruoka tai snorklausretki. Hotelleihin pätee sama – edullisella hinnalla saa todella laadukkaan villan omalla uima-altaalla. Balilla jos jossain voi tuntea itsensä hemmotelluksi.

2. Yksi kauneimmista beach clubeista, missä olen ikinä käynyt löytyy ehdottomasti balilta. Sundays Beach club on kuvan kaunis paikka viettää koko päviä auringosta ja ranta fiiliksestä nauttien. Clubilta löytyy myös aktiviteetteja kuten snorklausta, suppailua tai vaikka melontaa, jos se kiinnostaa. Auringon laskiessa rannalla on kiva istua nuotion äärellä ja nauttia kauniista maisemista.

1. Bali is the perfect place to relax. It is full of affordable, high quality spas, and in general, the prices of all activities are cheaper such as food, snorkelling or other outdoor activities. Same goes for hotels, for a fair price, you can get a high quality villa with its own swimming pool. If you ever want to feel spoiled and taken care of well, Bali is the place to go.

2. One of the most beautiful beach clubs I've ever been to can be found in Bali. Sunday's Beach club is the most amazing place to spend a day by the beach and relax in paradise. As well as spending time soaking up the sun, at Sunday's Beach club you can try different water activities such as snorkelling, stand up paddle boarding, which are all included in the price. As the sun sets, the beach club sets up bonfires on the beach, for you to enjoy the sunset.

3. Luonto on uskomattoman kaunis ja monipuolinen. Bali ja varsinkin sen lähisaaret ovat täynnä paratiisi rantoja ja kauniita auringon laskuja. Viidakkoa ja riisipeltoja voi nähdä pienen matkan päässä sisämaassa muunmuassa Ubudissa. Itse rakastan erityisesti, että saarelta löytyy myös tuolivuoria, sillä rakastan patikointia.

4. Balilaiset ihmiset ovat mitä ystävällisimpiä ja erittäin palveluhenkisiä. Harvoin törmää paikalliseen, joka ei olisi valmis auttamaan, vaikka ei edes tietäisi tasan tarkkaan vastausta kysymykseesi. 

3. The nature in Bali is unbelievably beautiful and diverse. Bali and the surrounding islands are full of perfect beaches and picturesque sunsets. If you want to explore jungles and rice paddies, take a trip inland to Ubud. I also love the fact that on the same island, you can find volcanoes, which you can hike.

4. Nowhere else in the world are people so friendly and hospitable as in Bali. Throughout our trips, we never ran into locals, who weren't willing to help. Even though they couldn't speak perfect english, they would try their best to help us.

5. Saari on hyvin monipuolinen myös aktiviteettejen puolesta. Snorklaus on yksi lempiaktiviteeteistäni varsinkin lähisaarten kauniissa korallissa. Lisäksi tarjolla on monia muita vesiaktiviteettejä kuten surffausta, joka on syynä ainakin miehin matkustusintoon Balia kohtaan. 

5. The island is so diverse when it comes to activities as well. Snorkelling is one of my favourite activities to do in Bali, especially to explore and see the underwater world of corals and marine life. As well on the island, there are many opportunities to go surfing, which is good enough reason alone for my husband to visit Bali.

6. Vaikka Balilta löytyy paljon erilaisia aktiviteettejä, mikään ei voita Balin rauhallisuutta. Tuntuu monesti niinkuin aika pysähtyisi sillä kiireen tuntu ja meteli eivät monesti saavuta villojen tai luonnon rauhaa. 

7. Bali on saareksi suuri ja niimpä sijaintia vaihtamalla kulttuuri ja luonto vaihtuvat sen mukana aivan uusiin ulottuvuuksiin. Bali on yksi matkustuskohde, jossa koen viihtyväni pidemmänkin aikaa juuri siksi, että vierailtavia alueita on niin useita. Nusa Dua on paljon rauhallisempi ja verraten siisti Seminyakiin tai Kutaan verrattuna. Sisämaan vehreät maisemat poikkeavat paljon pääkaupungin kiireestä ja myös pikkusaaret ovat jokainen aivan erilaisia toisiinsa verrattuna. Ubudia kutsutaan monesti saaren kuulttuurikeskukseksi, joka kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa, ilmapiiri on aivan erilainen kuin Kutalla.

6. Although there are many different activities to do on the island, nothing beats just the peace and quietness of Bali. Being in Bali feels like time just stops, and you can finally rest from the busyness of life.

7. Bali is surprisingly big for an island, which means that it is diverse. Moving from one area to another area of Bali can totally change the surroundings you find yourself in. Bali is one of those places that even though you have visited a few times, you never get bored because there's always a new area to visit. For example Nusa Dua is a much more relaxing and quiet area, whereas Seminyak and Kuta are full of night life, restaurants and shopping opportunities. Bali's inland, on the other hand, gives you an experience totally different to the city life of Kuta, and all the surrounding islands give its own unique experience. Ubud is often called the island's cultural centre, which you should definitely visit, because the feeling is totally different to Kuta.

8. Itseäni kiehtoo joka kerta yhtä paljon skootterilla ajaminen Balin ruuhkassa. Se on ehdottomasti jännitävä kokemus kerta toisensa jälkeen, kun monta sataa skootteria ajaa kapeilla teillä täysin omilla liikennesäännöillään. Skootteri on ehdottomasti myös paras kulkuneuvo liikkua ympäriinsä. Tällä tapaa pystyy näkemän paljon enemmän maisemia ja poikkeamaan juuri sille sivutielle mikä näyttää kiinnostavalta.

9. Kehittyneillä alueilla ravintolatarjonta on todella laadukasta ja vaihtoehtoja on enemmän kuin tarpeeksi. Terveys-boomi näkyy myös Balilla, esimerkiksi smoothiebowlit jotka ovat muodostumassa osaksi kulttuuria. Omia suosikkejani ovat Nalu Bowls ja Watercress.

8. Bali's culture is so unique and one of the experiences that I can truly recommend is riding a scooter down the streets of Kuta's traffic. It's nerve wracking as hundreds of scooters all drive together at once down the narrow streets of Bali. Even though it can feel a bit intimidating at first, it is definitely the best way of getting around the island. Driving your own scooter allows you to get off the beaten path and see so many unique places you'd never see otherwise.

9. In the more developed areas of Bali, you can find a lot of quality restaurants -even more than you have time to eat at. The healthy living boom has definitely impacted Bali and becoming part of their culture. If you want to eat healthy and delicious smoothie bowls, couple great places to visit are Nalu Bowls and Watercress.

10. Yksi Balin suurimmista tulivuorista - Mount Batur - on yksi jännittävimmistä vaelluksista minkä olen ikinä tehnyt. Lähtö tulivuorelle on klo 2.00 yöllä ja vuoren huipulla ollaan ennen auringon nousua. Näkymät ovat henkeäsalpaavat kun aurinko nousee vuoriston ja pilvien takaa. Tätä aktiviteettiä en suosittelisi patikoinnin aloittelijalle, sillä matka molempiin suuntiin on haastavan jyrkkä  ja ylöspäin mentäessä reitti on pilkkopimeä, retkeilijöiden taskulamppuja lukuunottamatta.

10. One of the largest volcanoes in Bali is called Mount Batur. Climbing up the volcano was one of the most exciting adventures. We got picked up from our hotel at around 2 am and the plan was to be at the top of the volcano by sunrise. After hiking for 2 hours you are greeted by the most amazing views of mountains, lakes and the sunrise. I wouldn't suggest this hike to anyone who is a beginner, since the hike is quite intense. Going up you only have a flash light to light the way in the dark.

Hope you enjoyed this post and that it would inspire you to go out and explore Bali. If the photos didn't do it justice, check out my husband's amazing Bali Travel film! Make sure you as well subscribe to his channel as he'll be posting a lot about our travels.